Studentenprotesten 2015: het Bungehuis

Posted on

In het voorjaar van 2015 bezetten studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eerst het Bungehuis en later het Maagdenhuis. Als fotograaf en verslaggever van Folia was ik bij (bijna) alle belangrijke momenten van deze historische gebeurtenissen aan de universiteit. Een overzicht van dat wat ik zag en hoorde tijdens de bezetting van het Bungehuis.

‘Vrijdagochtend om 4.30 uur hebben studenten het Bungehuis van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA bezet. De actievoerders noemen zichzelf De Nieuwe Universiteit. Alle colleges in het Bungehuis zijn verplaatst naar een andere locatie en ook medewerkers kunnen op dit moment niet op hun kantoren werken. De actievoerders zijn een samensmelting van Humanities Rally, de Spinhuisbezetters, studenten van de FNWI, de VU, de Universiteit Utrecht en het Amsterdam University College. Ze eisen een meer democratische universiteit, met een ander college van bestuur.’ – Folia, 13 februari 2015

De deur van het Bungehuis, een van de gebouwen van de Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) van de UvA, blijft op 13 februari 2015 dicht. Terwijl studenten en docenten buiten in de Spuistraat te horen krijgen dat ze ergens anders heen moeten om te werken, bepalen de bezetters van het gebouw hun strategie.
Op die dag is ook een demonstratie gepland door studenten en docenten van de FGw. Zij protesteren tegen voorgenomen bezuinigingen op de faculteit. Meerdere demonstranten willen het Bungehuis in om zich aan te sluiten bij de bezetters.

De UvA stuurt perswoordvoerder Yasha Lange, directeur bedrijfsvoering van de FGw Gerard Nijsten en veiligheidsadviseur Peter Wurtz naar het Bungehuis om te overleggen met de bezetters. Het gesprek in het tegenovergelegen Café het Paleis levert niets op.

‘Aan de bezetting van het Bungehuis lijkt voorlopig geen einde te komen. Vanochtend deed het College van Bestuur de bezetters een voorstel om in gesprek te gaan over hun eisen, op voorwaarde dat zij het UvA-gebouw zouden verlaten. Dat aanbod is vanmiddag door de studenten afgeslagen.’ – Folia, 15 februari 2015

Een paar dagen na het begin van de bezetting begint zich in het Bungehuis een dagelijkse routine te ontwikkelen. Een vormt zich een kern in de – verder steeds wisselende – groep bezetters, die veelvuldig onderhandelt met vertegenwoordigers van de universiteit. Verder wordt er veel gediscussieerd over universiteitspolitiek en maken studenten dankbaar gebruik van de faculteitsbibliotheek.

 ‘Het CvB van de UvA spant een kort geding aan tegen de bezetters van het Bungehuis. Collegevoorzitter Louise Gunning vindt het ‘niet acceptabel dat honderden medewerkers gedupeerd worden door een kleine groep actievoerders’. Vandaag stuurt de UvA een dagvaarding naar de rechtbank. De zaak zal waarschijnlijk deze week nog dienen, meldt de universiteit in een persbericht.’ – Folia, 17 februari 2015

De dreiging van een ontruiming wordt steeds voelbaarder. Het Bungehuis is al een aantal dagen bezet en het geduld van het College van Bestuur van de UvA raakt op. De spanning onder de bezetters is duidelijk als brandweermannen bij de officieuze ingang aan de achterzijde van het gebouw aankloppen om de brandveiligheid van het gebouw te controleren. Ze zijn niet welkom en het keukentrapje dat toegang verschaft tot het bezette gebouw wordt snel door het raam naar binnen gehaald.
Op een weekenddag om half zes ’s ochtends lijkt er een ontruiming te gaan beginnen. De bezetters hebben ‘verdachte’ busjes zien rondrijden in de Spuistraat en bellen de pers, die massaal op het Bungehuis afkomt. De studenten bereiden zich voor op een inval van de politie en nemen positie in op verschillende strategische plekken in het gebouw. Het blijkt loos alarm.

‘Het College van Bestuur van de UvA komt vandaag met een voorstel aan de bezetters van het Bungehuis. Dat meldden de bezetters aan Radio 1, na afloop van een gesprek met het CvB in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan.’ – Folia, 23 februari 2015, 08.33u

‘De Bungehuisbezetters gaan definitief niet akkoord met het voorstel van het CvB. Na een twee uur durende ‘general assembly’ hebben de bezetters dat zojuist besloten. Ze verwachten zelf dat de politie nog vanavond of vannacht tot ontruiming van het pand zal overgaan.’ – Folia, 23 februari, 22.16u

Jarmo Berkhout, voorman van actiegroep Humanities Rally, verlaat de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan. Hij kan de verzamelde pers niets vertellen dan dat zijn delegatie nu moet overleggen met de ‘general assembly’. De bezetters vergaderen met een structuur die afgekeken is van de Occupy-beweging en die gebaseerd is op consensus. Die consensus wordt niet bereikt.

Enkele dagen eerder besloot de rechter al dat het Bungehuis ontruimd mocht worden. De gesprekken bij Van der Laan zijn een laatste – mislukte – poging van beide partijen om tot een vreedzame oplossing te komen. De volgende dag wordt het Bungehuis ontruimd.

Op de ontruiming komen honderden studenten en een aantal docenten af, die het werk van de politie onmogelijk proberen te maken.

Tientallen bezetters worden door de politie gearresteerd, nadat ze weigerden om het Bungehuis vrijwillig te verlaten. Onder hen docent Rudolf Valkhoff, die vanaf de eerste dag van de bezettingen aanwezig was.

In reactie op de ontruiming van het Bungehuis trekken de studenten richting het Spui. Op het bordes van het Maagdenhuis praat collegevoorzitter Louise Gunning met de studenten, die niets anders blijken te willen dan haar vertrekt. Een persconferentie in debatcentrum Spui25 kort daarop, wordt verstoord door een joelende menigte op het plein.

Die avond zou Louise Gunning in Nieuwsuur zeggen dat de bezetting en de protesten onder een ‘kleine groep’ leefden. De volgende dag demonstreerden ruim 1500 studenten en medewerkers tegen het College van Bestuur. Die demonstratie zou uitmonden in de bezetting van het Maagdenhuis.

Bekijk ook de documentaire ‘De slag om het Maagdenhuis’, die ik samen met Mina Etemad, Willem van Ewijk en Altan Erdogan maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.