Video | Eberhard van der Laan

Posted on

Voor Folia maakte ik vandaag een video naar aanleiding van het overlijden van Eberhard van der Laan, als onderdeel van een online productie over wat hij als burgemeester heeft betekend voor het hoger onderwijs in Amsterdam.

Willem van Ewijk en ik interviewden Van der Laan vorig jaar in het kader van de documentaire De slag om het MaagdenhuisIn dat interview blikte de burgemeester terug op zijn rol als bemiddelaar tijdens de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis door studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam.

Van der Laan was iemand met wie je echt kon praten. Iemand die zo recht voor zijn raap was dat zijn eigen woordvoerder buiten beeld af en toe schrikachtig keek als er weer een krachtterm uit de mond van de burgemeester kwam.

We hadden precies een half uur gekregen om Van der Laan te interviewen. Tien minuten later dan afgesproken mochten we naar binnen om onze camera’s en het licht klaar te zetten. Terwijl ik dat deed verzekerde de burgemeester mij dat ik alle tijd had, want hij had immers toch nog even rookpauze nodig. We zouden uiteindelijk alsnog precies een half uur filmen – ten koste van zijn volgende afspraak.

Lieverd
‘Wat een mooie felle lamp heeft u meegenomen,’ riep hij uit toen ik de verlichting aanzette. Van der Laan was zo hoffelijk dat het haast ironisch leek, maar volgens mij meende hij het echt. Ik denk dat hij een student met een compact-cameraatje had verwacht, maar hij kreeg een kleine filmploeg op bezoek.

Tijdens het interview noemde hij collega Willem van Ewijk in een bijzin ‘een lieverd’. Toen dacht ik dat het een poging was om Willem van zijn stuk te brengen. Later ben ik gaan begrijpen dat dit is hoe hij praatte. Willem was een lieverd, Amsterdam is lief en moet lief blijven.

Van der Laan was zelf lief, maar in mijn ervaring toch vooral een man die niet met zich liet sollen en zei waar het op stond, als hij dat nodig achtte. Zo ook in dit interview.

Rust zacht, burgemeester. Ik zal u missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.