Studentenprotest en hardhandige ontruiming op UvA-campus

Posted on

Folia, 8 juni, 17.43u:

Mars voor onderwijs trekt zo’n vijfhonderd demonstranten

Zo’n 500 mensen, vooral studenten, liepen vanmiddag mee in de Mars voor Onderwijs. Met de rode vierkantjes leek hier en daar de sfeer van de Maagdenhuisbezetting terug, zij het met een andere boeman. ‘Dit gaat over Den Haag.’

Folia: Eenmaal op Roeterseiland wordt het nog even spannend als de groep ‘Deuren open’ blijft scanderen naar de kleerkasten van beveiligers die gebouw-A op slot moeten houden. Na een paar minuten trekt de mars echter verder om op het grasveldje voor gebouw-J/K de mars af te sluiten met speeches.

Folia, 8 juni, 22.38u:

Politie ontruimt Roeterseiland na protestmars

De politie heeft vrijdagavond met harde hand een tentenkampje op de Roeterseilandcampus ontruimd dat actievoerende studenten hadden opgezet. De studenten wilden daar de nacht doorbrengen na de verder rustig verlopen protestmars tegen onder meer de bezuinigen op de UvA. Bij de ontruiming liepen demonstranten rake klappen op.

Folia: Rond half tien kwam de decaan van de economiefaculteit Han van Dissel de demonstranten vertellen dat ze weg moesten. Een deel vertrok, een ander deel besloot te blijven. Zij gingen gearmd in een groep op de grond zitten en wachtten op wat komen ging.

Nadat de beveiligers van de UvA de demonstranten vergeefs verzochten te vertrekken, werd duidelijk dat het op een ontruiming door politie zou aankomen. De demonstranten bespraken in een kleine general assembly hun tactiek voor de ontruiming. ‘Als je kunt huilen, moet je huilen,’ was het advies van een van de demonstranten, die ook bij de bezetting van het Maagdenhuis in 2015 betrokken was. ‘Laat zoveel mogelijk pijn zien aan de camera’s,’ zei een ander.

Folia: Rond 10 uur kregen ruim 25 agenten het sein dat er moest worden ontruimd. De demonstranten werden een voor een naar de zijkant van het grasveld gedwongen. Later ontruimde de politie de hele campus, inclusief Crea, omdat daar ook demonstranten stonden die steun betuigden aan de rest. Daarbij vielen enkele rake klappen.

Folia: Tijmen de Vos, voorzitter van Asva studentenunie, was een van de demonstranten op het grasveld. ‘Ik had misschien wel gedacht dat er iets had kunnen gebeuren, maar niet dit. We zaten op een veldje dat de UvA vannacht niet nodig had,’ vertelt hij. ‘Deze reactie, dat er politie op af werd gestuurd, het is totaal overtrokken. Na de brieven van het bestuur dacht ik dat we voor hetzelfde streden, maar deze reactie vind ik uitzonderlijk laf.’

‘Laten we ons terugtrekken,’ riep een van de demonstranten, nadat iedereen door de politie achter een linie was geplaatst. ‘We hebben wat we nodig hebben. Hierover kunnen we een klacht indienen.’

Folia, 9 juni 17.15u:

CvB-voorzitter Ten Dam ‘baalt’ van ontruiming – protest gaat door

CvB-voorzitter Geert ten Dam ‘baalt als een stekker’ van de hardhandige ontruiming vrijdagavond van het Roeterseilandcomplex. ‘Maar we konden niet toestaan dat studenten zouden overnachten op het grasveld.’ Zaterdagmiddag ging Ten Dam in debat met de demonstranten, die kort bezit namen van de centrale hal van het onderwijsgebouw REC-A. Ze willen aangifte doen vanwege het politiegeweld vrijdag.

De protesterende studenten verzamelden zich zaterdag opnieuw op het grasveldje waar ze nog geen vijftien uur eerder met harde hand waren verwijderd. Op de Roeterseilandcampus was zaterdag de universiteitsdag gaande, vooral gericht op alumni en Amsterdammers. De studenten wilden in debat met Geert ten Dam over de gebeurtenissen van de avond ervoor. De organisatie van de speciale bijeenkomst van die dag door Room for Discussion en Ten Dam zelf stemden daar mee in.

 De collegezaal zat vooral vol met tientallen demonstranten. Zij gaven eerst ruimte aan ongeveer een kwartier van het openbare vraaggesprek en namen vervolgens via docent Jolanda Jansen het woord via een zogeheten mic check, gericht aan de CvB-voorzitter. ‘We vragen u, Geert ten Dam, heeft u goed geslapen vannacht, wetende dat u verantwoordelijk bent voor geweld tegen uw eigen studenten?’ Met een beamer toonden de demonstranten op de muren van de collegezaal beelden van de ontruiming en het politiegeweld. 

 Nadat de studenten demonstratief de zaal van de bijeenkomst verlieten, streken ze neer in de centrale hal van REC-A om hun verdere tactiek te bepalen. Om half vier besloten ze opnieuw naar het grasveld in het midden van de Roeterseilandcampus te vertrekken. Daar keken ze vooruit naar nieuwe acties en evalueerden ze wat een demonstrant noemde ‘een roerige afgelopen 24 uur’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.